fredag den 7. juni 2013

Sådan spise og leve sundt


 Mere så, i en alder, hvor de fleste af os kører til arbejde, spise ud virkelig ofte, snack på junk food og føre mere stationære liv ... prisgivet computere på arbejdspladsen og tv-apparater i hjemmet. Så hvad gør man i sådan en situation, for at beskytte dig selv mod stigende kolesteroltal eller farer af en forestående hjerteanfald, forhøjet blodtryk, diabetes og fedme?

Hvis du spørger mig, er der ingen kortsigtet løsning på de risici en sådan livsstil udgør. Hvis det overhovedet er en løsning, det er at gøre små ændringer i vores hverdag, og forpligte sig til dem for evigt. Jeg tror at i første omgang at resultaterne kan være langsom, men jo længere du holder dig til de teknikker, der er nævnt nedenfor, er sundere du vil føle og se dig blive.

EAT ... OG leve sundt TEKNIKKER

1.. VAND: Start og slut din dag med et glas vand. Drik et glas vand desuden før og efter hvert hovedmåltid, du har. Det vil holde dig fyldigere og hydreret hele dagen, og du ville have automatisk forbrugt det ønskede kvote på 8 til 10 glas. Tilstrækkelig vandindtag forhindrer kroppen unødvendig væskeophobning og også forhindrer den i at gemme vand som reserve i de forkerte steder.

2.. MÅLTIDER: Spis indenfor en halv time for at vågne op og aldrig springe morgenmaden. Udover morgenmad, bryde frokost og aftensmad i to segmenter hver. Det betyder, at i stedet for at have tre store måltider, vil du have fem mindre måltider om dagen. Logikken bag mindre måltider er, at det er lettere for maven at nedbryde og fordøje. Da kroppens stofskifte er langsomst natten, gør at middagen er en mindre måltid i forhold til frokost og har det fortrinsvis tre timer før sove.

3.. CHEW: En lille kendt faktum er, at tygge mad i stedet for hugge eller gulping det ned, hjælper med at holde vores vægt sund og i skak. Gør det til en vane at tygge langsomt, 15-20 bider pr mundfuld er godt! Hvis du gør det, ikke bare hjælper på fordøjelsen, men også hjælper dig, når din mave er fuld.

4.. SUND KOST: Bliver vegetar, for mig en afbalanceret kost indeholder få min daglige dosis af fiber i form af havre, brune brød og brune ris, calcium i form af mælk og ostemasse, proteiner i form af bælgfrugter og bælgplanter og vitaminer i form af salater, grønne grøntsager og frugter. For ikke-vegetarer, er magert portioner af kød ud over at foretrække, da de er fedtfattige. Consulting en diætist til at kende dine personlige afbalanceret kost behov, anbefales kraftigt.

5.. UNDGÅ: Mens en teskefuld eller to af sukker og olie om dagen er fint med mig, jeg prøver mit bedste for at undgå emner med trans-fedt, overskydende sukker eller fedt som olie, smør, afklaret smør, ost, fløde osv. Jeg også undgå elementer pakket med overskydende salt, fordi alt for meget af det er usundt og forårsager væskeophobning. Det er vigtigt, ikke helt at gøre op med sukker, salt og lidt fedt i vores liv, fordi de er hjernen mad. Men overvågning af dit indtag er afgørende, fordi frugt, grøntsager, brød, ris og bælgfrugter, der allerede indeholder nogle mængder af disse.